Geen tweede corona golf maar een burnout golf.

blog recover

Tweede golf corona of burnout golf? 

Wat waren we begin dit jaar goed gestart. We hadden opdrachten en werk in overvloed. Dit zou voor vele een goed jaar gaan worden. En toen…gebeurde er iets in China waar de hele wereld niet op voorbereid was. Het veranderde bijna alles en het jaar wat er zo goed uitzag verdampte binnen elke dagen.

Iedereen voelde de pijn. We moesten thuis blijven en werken. Van de een op andere dag was je ouder, leerkracht, werknemer en jezelf ineen en dan niet te vergeten je sociale omgeving waar je plots niet naar toe kon. De hele dag stonden we maximaal aan om alle ballen hoog te houden.

We stonden een lange tijd onder druk.  De veranderde sociale omgeving, de druk van een onzekere baan en of inkomsten, ze  kwam allemaal tegelijkertijd. Natuurlijk kunnen we wat verandering aan maar de hoeveelheid en snelheid van dee gedwongen verandering hebben we nog nooit zo ervaren. Hadden we een keuze? Nee helaas niet maar dat is nu juist het grootste gevaar.

Als het moet dan veranderen we want dat zit in ons. Wanneer er dreiging is gaan we over naar ons instinctief gedrag en schakelen we over op onze overlevingsmodus.  Deze modus wordt aangestuurd vanuit onze hersenen door het aanmaken van cortisol. Deze zorgt namelijk voor meer energie waardoor je kan vechten of vluchten. Wat hebben wij gezamenlijk hard gevochten de afgelopen maanden tegen het virus, voor onze baan, met onze sociale omgeving en nog veel meer.

Het grote nadeel is wanneer de dreiging te lang duurt bestaat de kans dat het een chronische vorm van stress aanneemt. De meest ingrijpende gevolgen van een hoge cortisolproductie is de onderdrukking van het immuunsysteem. Deze bied normaal gesproken via ontstekingsprocessen weerstand tegen lichaamsvreemde stoffen, bacteriën en virussen.  We hebben dit systeem juist zo hard nodig deze en de komende maanden.

Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out heeft een testonderzoek uitgevoerd onder 427 beroepskrachten. In het onderzoek waren niet alleen waarneembare symptomen meegenomen maar ook andere indicatoren die kunnen wijzen op een aankomende burn-out, zoals afnemend analytisch vermogen en het slechter omgaan met conflicten. In 2019 was de risicogroep die binnen nu en 6 maanden zou kunnen uitvallen 17% maar in het onderzoek van dit jaar is dat 56% geworden. Een schrikbarende verhoging waar we als werkgever, medewerker en professionals mee aan de slag zullen moeten.

Dit wetende gaan we een periode in waar de dreiging nog niet weg is. Onder andere via de media wordt de druk erop gehouden, bang voor een tweede golf besmettingen. De vraag zal langzamerhand ook moeten gaan over hoe lang houden we dit nog vol. Wat kunnen wij en wat kan jij zelf er tegen doen? Balans houden is moeilijk maar de sleutel tot succes voor het individu, organisatie en samenleving.

Volgende blog;
Hoe houden we BALANS en hoe kunnen we dit wetenschappelijk inzichtelijk maken voor de medewerker en over de hele organisatie! 

Wil je nu weten welk verschil we kunnen maken binnen je organisatie? Bekijk dan ons High Vitality Organisation Model op www.bondhealt.nl. Een bewezen veranderingsproces voor meer vitaliteit op en naast de werkvloer.