Staan we in balans op deze aankomende burn-out golf of vallen we er hard af?

blog recover

In het eerste deel van deze blog hebben we gelezen dat de aankomende burn-out klachten te samen met de waarneembare symptomen schrikbarend stijgen. Door het thuiswerken is er een groot deel dat nu meer werkuren maakt dan hiervoor. Er is minder reistijd en helaas zien we ook de vrijetijdsbesteding opgaan in het werk. De verhouding zijn dus flink aan het verschuiven. 

De balans tussen werk, sociale leven en je eigen persoonlijke hobby’s worden op de proef gesteld. Maak jij nog de juiste keuzes om de balans te houden?    

Balans is een kernwoord van vitaliteit zoals het staat omschreven ons woordenboek. Binnen ons High Vitality Model sturen en coachen we juist op balans tussen MOVE, EAT, ACT, RECOVER & ACHIEVE. Wanneer een van de elementen van vitaliteit uit balans dreigt te raken dan schakelen we over naar een ander element met als doel balans, vitaliteit. 

De laatste jaren zien en merken wij op de werkvloer een duidelijke verschuiving van focus van deze elementen. Voorheen was er een duidelijke behoefte aan performance coaching, MOVE. We zaten in een flow en omgeving waarin doelen stellen en behalen de normaalste zaak van het werk was. We hadden ook nog eens de mogelijkheden om de werknemers goed te belonen waardoor de externe motivatie alleen maar groeide. Uiteindelijk wordt de balans opgemaakt maar raakte steeds meer mensen de balans kwijt. Wij zagen steeds meer medewerkers met symptomen van stress op de werkvloer maar ook het management die in onze fysieke trainingen zitten naar voren komen. Wanneer het element MOVE overbelast is zullen we dit moeten compenseren met RECOVER. Deze verschuiving die wij zien bij vele medewerkers, organisaties en fanatieke sporters als bijna noodzakelijk maar wordt nog niet gemaakt door hun zelf. 

Herstellen is nu en vooral in de toekomst het belangrijkste focus element voor een verbeterde vitaliteit. Als we naar herstel of ontspanning gaan kijken dan weten we dat iedereen op een andere manier ontspant. De ene medewerker met bewegen en de andere door het lezen van een boek of een uur per dag minder werken maar zo zijn er nog veel verschillende mogelijkheden. Het is daarom niet makkelijk om te zien wanneer welke oplossing voor wie een positief resultaat oplevert. Gelukkig is daar een wetenschappelijke oplossing voor om elke medewerker en team inzicht in te geven. We kunnen dus echt blijven surfen op de aankomende golf zolang we maar inzicht krijgen in onze vitaliteit!

In de volgende blog gaan we vertellen hoe we wetenschappelijk inzicht kunnen geven in de balans tussen alle elementen met als doel vitaliteit verbeteren en behouden.